Καστανιά.

Η Καστανιά είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στη δυτική απόκρημνη πλευρά του όρους Αρδίνης και σε υψόμετρο 800 μέτρων, ανάμεσα σε βαθύσκιωτες ρεματιές από πλατάνια, έλατα και βελανιδιές που καταμαρτυρεί στον επισκέπτη την αυστηρή ομορφιά μιας άγριας φύσης και η ιστορία της χρονολογείται κατά τις παραδόσεις σε πάνω από 600 χρόνια. Η Καστανιά παλαιότερα αποτελείταν από τρεις συνοικισμούς και είχε 250 οικογένειες. Ο πρώτος συνοικισμός ήταν στην τοποθεσία Μπίρπιανης άνω των σημερινών χανίων "Λιόλου" όπου υπάρχουν τα παλαιά κτίρια καθώς και τα ερείπια του ιερού ναού Αγίου Σώστη. Ο δεύτερος συνοικισμός ήταν η Παλαιοφυτιά και εκεί διασώζονται ερείπια οικοδομών και του ιερού ναού της Παναγίας. Ο τρίτος συνοικισμός ήταν ο συνοικισμός Παληαμπέλων όπου τώρα είναι χτισμένη η Νέα Καστανιά η οποία έχει ιστορία 250 ετών.
Η Καστανιά βρίσκεται σε απόσταση 68 χιλιομέτρων από την πόλη της Ναυπάκτου και 3 χιλιομέτρων από την Ευηνολίμνη, τη λίμνη που δημιουργήθηκε με το φράγμα του Ευήνου, ενώ είναι ενταγμένο από την 1η Ιανουαρίου του 1999 στον Δήμο Πλατάνου με το σχέδιο "Καποδίστριας" και αποτελεί ένα από τα δώδεκα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου.

Το κέντρο του χωριού, με τις λιθόκτιστες δομές του, την λιθόστρωτη πλατεία του, τα αιωνόβια πλατάνια του, τα άφθονα τρεχούμενα νερά του και το άριστα διαμορφωμένο στον ίδιο χώρο κατάστημά του, προδιαθέτει τον επισκέπτη για ευχάριστη και γαλήνια διαμονή. Η παλαιά πέτρινη εκκλησία του Αϊ-Γιάννη, το πέτρινο παραδοσιακό κτίσμα του σχολείου και το εξωκλήσι του Αϊ-Λιά, κοσμούν τον ευρύτερο καταπράσινο χώρο.
Η παραδοσιακή φιλοξενία και η φιλότιμη περιποίηση από τους ντόπιους αποτελούν την έκφραση στην αναζήτηση της συντροφιάς και του ανταμώματος. Έχει δραστήριο Σύλλογο στην Αθήνα, Σύλλογο που έχει καθιερώσει στις 15 Αυγούστου τον ημερήσιο εορτασμό προς τιμήν των δωρητών και ευεργετών για την διάδοση του πνεύματος του εθελοντισμού.
Το πανηγύρι του χωριού πραγματοποιείται στις 29 Αυγούστου, ημέρα της Αποτομής της Κεφαλής του Ενδόξου Προδρόμου του πολιούχου του χωριού, αποτελώντας ενδιαφέρουσα εκδήλωση για τον απρόσμενο επισκέπτη. Το χειμώνα οι μόνιμοι κάτοικοι είναι ελάχιστοι αλλά το Καλοκαίρι το επισκέπτονται πολλοί για λίγες μέρες ξεκούρασης και ξεγνοιασιάς. Η Καστανιά αποτελεί το ιδανικότερο μέρος για όσους λάτρεψαν την υπέρβαση στο άγριο φυσικό περιβάλλον του βουνού.