Κυριακοχώρι.

Κεφαλοχώρι της περιοχής, ένα πανέμορφο ορεινό χωριό, μέσα στίς καστανιές και στα έλατα, χτισμένο στις βόρειες πλαγιές των Βαρδουσίων, 30 χλμ από Σπερχειάδα, σε 970 μέτρα υψόμετρο, με απίθανη φύση, αλλά ελάχιστους πλέον κάτοικους.

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση χτίστηκε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Σύμφωνα με το όνομα, οι πρώτοι κάτοικοι πιθανό να ήταν ο Κυριάκος με τη φαμίλια του. Μιά από τις διάδοχες φαμήλιες ήταν του Δήμα (Βορειοηπειρότικο όνομα) από την οποία προέκυψε η φαμίλια του Παπά-Δήμα η οποία είχε οκτώ (;) παιδιά. Από τα παιδιά του Παπαδήμα για διάφορους λόγους προέκυψαν οι απόγονοι με τα επίθετα (υποκοριστικά) Κατοστάρας, Ζόγκος(Ζώγκος), Ζωγράφος, κ.α. Πιθανή καταγωγή των αρχικών κάτοικων είναι 'Ελληνες από τη Βόρειο Ήπειρο, που κυνηγημένοι κατέφυγαν στον ορεινό όγκο των Βαρδουσίων. Μιλούσαν μόνο Ελληνικά, δεν γνώριζαν άλλοι διάλεκτο, αλλα στο τόπο της νέας εγκατάστασης τους μετέφεραν και τοπονύμια από το τόπο προέλευσης τους όπως Γκούσια, Μότσο κ.α. Αρχικά εγκατάσταθηκαν οι πρώτοι κάτοικοι απέναντι από το Νικολίτσι που τότε δεν υπήρχε. Μετά από θανατικό που αποδεκάτισε τους κάτοικους, το χωριό μεταφέρθηκε και ένας κλάδος δημιούργησε το Νικολίτσι (στο οποίο υπάρχει το όνομα Παπαδήμας), αλλα οι περισσότεροι εγκαταστάθηκαν κάτω από την τοποθεσία "Χιόνα τη Ράχη". Επειδή έγιναν μεγάλες κατολυσθήσεις, μετακόμησαν στη σημερινή θέση του χωριού.

Κατά τη σύστασή της το 1912 η Κοινότητα Κυριακοχωρίου αποτελέσθηκε από τους συνοικισμούς Κυριακοχώρι και Νικολίτσι. Το 1913 ο συνοικισμός Νικολιτσίου αποσπάσθηκε και αναγνωρίσθηκε σε ίδια κοινότητα.