Ασπριάς.


Ο Ασπριάς είναι ένα μικρό χωριό όπου απέχει 45 χλμ απο την Ναύπακτο,και βρίσκεται σε υψόμετρο 750 μέτρα.
Το όνομα του χωριού δεν είναι εξακριβωμένο πότε, πως και απο που προήλθε . Η λέξη Ασπριά σημαίνει ασπράδα, λευκότητα, είναι ενδεχόμενο η ονομασία του χωριού να οφείλετε στο οτι η περιοχή του Σταυρού και Μνημάτων είναι γεμάτη απο ασβεστόλιθους, που με την ανατολή του ήλιου απο μακριά φαίνεται λευκή.
Ο Ασπριάς είναι κτισμένος αμφιθεατρικά στους πρόποδες μεταξύ των βουνών Αετόπετρας, Μακριάς ράχης και Μακρυνόρους. Το χωριό είναι καλυμμένο σε μεγάλο ποσοστό από δάσος βελανιδιών, πουρναριών, κουμαριών, αριών και κέδρων. Στις ρεματιές αφθονούν τα πλατάνια. Το κλίμα του χωριού είναι ξηρό και ήπιο το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι. Τα γύρω βουνά προφυλάσσουν το χωριό από τους βόρειους ανέμους. Βρίσκεται στο νότιο μέρος του σημερινού Δήμου Αποδοτίας .
Πριν το 1821 στο χωριό καλλιεργούνταν και πολλές μουριές για την εκτροφή μεταξοσκωλήκων με σκοπό την παραγωγή μετάξης. Μετά την απελευθέρωση οι κάτοικοι επιδόθηκαν ξανά στην εκτροφή μεταξοσκώληκα μέχρι το 1895, όταν ενέσκηψε επιδημία και εγκαταλείφθηκε η συγκεκριμένη δραστηριότητα.Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 ο πληθυσμός του δημοτικού διαμερίσματος του Ασπριά ήταν 136 κάτοικοι. Τους καλοκαιρινούς μήνες οι κάτοικοι του χωριού διπλασιάζονται.Οι σημερινοί κάτοικοι του Ασπριά ασχολούνται με περιορισμένης κλίμακας καλλιέργεια δημητριακών, κηπευτικών, αμπελιών καθώς και με την κτηνοτροφία. Στον Ασπριά παράγεται πολύ καλής ποιότητας κρασί και τσίπουρο.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ :
-Τρία χιλιόμετρα νότια του Ασπριά, στα σύνορα Ασπριά και Αναβρυτή σε υψόμετρο 475 μ. υπάρχει λαβυρινθώδες σπήλαιο με την ονομασία Δρακότρυπα. Την ονομασία του αυτή την οφείλει στην αντίληψη ότι το σπήλαιο κατοικείται από δράκους. Το σπήλαιο έχει εξερευνηθεί από σπηλαιολογικά κλιμάκια σε μήκος 500 μέτρων. Στην εξερεύνηση διαπιστώθηκε ότι έχει επιβλητικό διάκοσμο με σταλαγμίτες και σταλακτίτες, λίμνες, καταρράκτες και υπόγειο ποταμό. Δυστυχώς το σπήλαιο δεν έχει αξιοποιηθεί ακόμη.
-Ο ναός του Αγίου Νικολάου ανεγέρθηκε το 1832 στην θέση παλαιάς ερειπωμένης εκκλησίας.
-Ο ναός του Αγίου Γεωργίου, ρυθμού βασιλικής ανεγέρθηκε το 1955.
-Σε διώροφο παλιό αρχοντικό, που δώρισε ο Αθανάσιος Σωτηρόπουλος, συγκεντρώνεται υλικό για την ίδρυση Λαογραφικού Μουσείου, όπου θα εκτίθεται η ντόπια λαϊκή παράδοση.