Δομνίστα.


Η Δομνίστα βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του Νομού Ευρυτανίας και είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1100 μ.
Συνορεύει ανατολικά με τον Νομό Φθιώτιδας και νότια με τον Νομό Αιτωλοακαρνανίας. Απέχει από την πρωτεύουσα του νομού Καρπενήσι 41 χιλιόμετρα, 92 χλμ. από τη Λαμία και περίπου 150 χλμ. από το Αγρίνιο. Διοικητικά υπάγεται στον ομώνυμο δήμο (του οποίου έδρα όμως είναι το Κρίκελλο). Είναι η έδρα του ομώνυμου Δημοτικού Διαμερίσματος, το οποίο περιλαμβάνει επίσης τους οικισμούς Σκοπιά και Μαρίνος. Αναφέρεται ότι το όνομά της προέρχεται από την Ντομνίστα, κόρη της αρχόντισσας Ντόμνας, από τον καιρό των Φράγκων ιπποτών.
Το 1821, εδώ βρήκε καταφύγιο ο Γεώργιος Καραϊσκάκης.
Σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του χωριού είναι η κήρυξη του ένοπλου αγώνα κατά των Γερμανών από τον Άρη Βελουχιώτη, ηγέτη του ΕΛΑΣ, του αντάρτικου σώματος του EAM, το 1942.
Στην περιοχή υπάρχουν αρκετά μνημεία και ιστορικά σημεία, αρκετά από τα οποία παραμένουν μερικώς αξιοποιημένα ή ακόμα και αναξιοποίητα. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον σημειώνει το Λαογραφικό και Ιστορικό μουσείο της Δομνίστας, με πλήθος από παλαιά αντικείμενα και αρχειακό φωτογραφικό υλικό. Στην Δομνίστα βρίσκεται πλήθος αρχαιολογικών ευρημάτων από την αρχαία Φαντίνο, που ήταν το σημαντικότερο σημείο εγκατάστασης στην Ευρυτανία κατά την αρχαιότητα.
Η πυκνή βλάστηση, τα άφθονα νερά και το πλήθος των νερόμυλων και αλωνιών που συναντάμε πάνω σε πολλούς δασικούς δρόμους και μονοπάτια, δίνουν ένα ιδιαίτερο «χρώμα» στην περιοχή. Αν βρεθείτε στη Δομνίστα, αξίζει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε τον Προφήτη Ηλία, ένα πανέμορφο τοπίο με πανοραμική θέα, την τοποθεσία Ζηρέλι πριν τον οικισμό Σκοπιά και την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου με το ξυλόγλυπτο τέμπλο.