Αργύρια.

Τα Aργύρια ανήκουν στον Δήμο Σπερχειάδος και βρίσκονται περίπου 20 χλμ νοτιοδυτικά της Σπερχειάδας. Είναι χτισμένα σε μια ελατόφυτη πλαγιά και σε υψόμετρο 750 m. Για την ονομασία του χωριού στην τοπική παράδοση ακούγονται δύο εκδοχές.
Η πρώτη εκδοχή, όπως αυτή καταγράφτηκε από το συνταξιούχο εκπαιδευτικό κ. Νίκο Παπανικολάου, έχει ως εξής: «Στα χρόνια της τουρκοκρατίας τα τουρκικά αποσπάσματα εγύριζαν σ' όλα τα χωριά. Σε μια απ' τις περιοδείες τους ανακάλυψαν, κατόπιν προδοσίας, στο χωριό την ξακουστή για την ομορφιά της Μπαλτσακοπούλα, τη Βασιλική κόρη του Γρηγορίου Μπαλτσάκη. Η είδηση έφτασε και στα Γιάννινα, στον Αλή Πασά, ο οποίος έστειλε τους ανθρώπους του να του φέρουν τη Βασιλική. Για να την πάρει από τον πατέρα της έδωσε πολλά αργύρια (παράδες). Και όχι μόνον έδωσε, αλλά και στη συνέχεια έστελνε χρήματα. Λέγεται, ότι οι γονείς της δεν ήθελε με κανένα τρόπο να δώσουν την κόρη τους και ότι την έκρυψαν. Όμως έκαναν έρευνα και τη βρήκαν. Έτσι το χωριό από τα πολλά αργύρια που έδωσε ο Αλή Πασάς, πήρα το όνομα «Αργύρια».
Η άλλη εκδοχή αναφέρει ότι το όνομα δόθηκε από μια παλιά εκκλησιά που βρισκόταν βορειοδυτικά του σημερινού χωριού, την Αγία Αργυρώ (μαρτυρία Ηλία Μπήτου).

Για την αρχική θέση που κτίστηκε το χωριό γράφει ο κ. Παπανικολάου: « ...Μια άλλη παράδοση μας λέγει για τη θέση του χωριού. Κατά τα χρόνια της τουρκοκρατίας το χωριό δεν ήταν στη σημερινή του θέση αλλά στη θέση Μαυρομαντήλες και Καλύβια, όπου είναι και η σημαντικότερη καλλιεργήσιμη έκταση του χωριού. Στη θέση αυτή έγινε μεταξύ των κατοίκων και των Τούρκων φονική μάχη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν όλοι οι άντρες του χωριού. Τους λόγους, για τους οποίους έγινε η μάχη αυτή δεν τους γνωρίζουμε.
Οι γυναίκες φόρεσαν μαύρα μαντήλια και από το περιστατικό τούτο η τοποθεσία πήρε το όνομα Μαυρομαντήλες. Οι εναπομείναντες κάτοικοι αναγκάστηκαν να μεταφέρουν το χωριό στη θέση που είναι σήμερα, ήτοι περί τα 3 χιλιόμετρα νοτιότερα, όπου ήταν και οι στρούγκες των βοσκών...Το πάρσιμο της Βασιλικής έγινε από τη θέση Λόντζα. Το μέρος αυτό είναι κοντά στην τοποθεσία Ράχη και Μαυρομαντήλες, που ήταν άλλοτε το χωριό...).