Ποκίστα.

Το χωριό είναι κτισμένο σε υψόμετρο 850μ. στις Ν.Δ. πλαγιές του βουνού Καλπάκι σε έδαφος κατωφερικό μέσα σε χαράδρα.
ΟΝΟΜΑΣΙΑ
Άγνωστη η προέλευση της λέξης. Πιθανόν να προέρχεται από τη λέξη Πόκος (Ποκιστί) που ακούγεται και σήμερα στη Ναυπακτία, και να έχει τη σημασία του τόπου όπου κουρεύουν τα πρόβατα και συγκεντρώνουν το έριο.
Σύμφωνα με παράδοση μια γυναίκα έπλενε μαλλιά σε κάποια πηγή. Ξαφνικά το μικρό παιδί της που το είχε μαζί της έπεσε μέσα στο ρέμα και κινδύνευε να πνιγεί. Η γυναίκα στην απελπισία της πήρε ένα πόκο μαλλιά και προσπάθησε να κλείσει την πηγή, για να σώσει το παιδί, που τελικά πνίγηκε. Έτσι από τον πόκο των μαλλιών πήρε το χωριό το όνομά του.
ΙΣΤΟΡΙΑ
Το αρχαιότερο γραπτό στοιχείο για την Ποκίστα είναι τούρκικο κατάστιχο (1550-1600). Το χωριό ήταν κτισμένο Ν.Α. του σημερινού στη θέση «Παλιοχώρι».
Στα 1825 κάηκε από τους Τούρκους και κάποιοι από τους κατοίκους, όταν επανήλθαν έκτισαν τα σπίτια τους στη σημερινή θέση. Ενδεικτικό είναι το τοπωνύμιο στα 1834 επάνω Ποκίστα.
Γνωστός οπλαρχηγός του ’21 με σημαντική δράση είναι ο Θανάσης Μαυρέλης –Κραβαρίτης. Φαίνεται ότι και εδώ υπήρχε αρχαία ζωή αφού όστρακα και κεραμίδια είχαν επισημανθεί από τους καλλιεργητές στους κήπους και στα χωράφια από το χωριό μέχρι το χείμαρρο Κώτσαρη.