Ιστορικά στοιχεία του Δήμου Πλατάνου.

Η ιστορία του Δήμου Πλατάνου ξεκινάει από πολύ παλιά, από τότε που ήταν χωρισμένος σε δυο άλλους μικρότερους Δήμους, τον Δήμο Προσχίου και τον Δήμο Κλεπαΐδος.
Ο Δήμος Προσχίου πήρε το όνομά του από ένα αρχαίο νόμισμα που βρέθηκε στη θέση Καστράκι του Αχλαδοκάστρου, πρώην Αρτοτίβας, με την επιγραφή Πρόσχιο. Η πόλη Πρόσχιο βρισκόταν στη Νοτιοδυτική πλευρά του όρους Αρακύνθου, δυόμισι ώρες μακριά από το Αιτωλικό, όπου φαινόταν το Κάστρο του Αϊ-Γιώργη και η οποία κατοικήθηκε από κατοίκους της πόλης Πυλήνης, η οποία βρισκόταν στη Νότια πλευρά της και απείχε μιάμιση ώρα από το Αιτωλικό. Ο Δήμος αυτός συνόρευε από την Ανατολική πλευρά του με το Δήμο Αποδοτίας, Νότια χωριζόταν από τον παραπάνω Δήμο με το Ποταμάκι ενώ Δυτικά και Βόρεια τον χώριζε από την Τριχωνίδα και από την Κλεπαΐδα o ποταμός Εύηνος. Το έδαφός του ήταν πετρώδης, κατηφορικό και άγονο ενώ το κλίμα του χαρακτηριζόταν υγιεινό αφού είχε μηδαμινή υγρασία. Οι περισσότεροι κάτοικοί του ήταν γεωργοί, κτηνοτρόφοι και μετανάστες και τα προϊόντα του ήταν κρασί και σιτάρι. Πρωτεύουσα του Δήμου Προσχίου ήταν ο Πλάτανος και περιελάμβανε τα χωριά Πλάτανο-Κάτω Πλάτανο (πρώην Βονώρτα), Αχλαδόκαστρο (πρώην Αρτοτίβα), Διασελάκι (πρώην Σέλψα), Πέρκο, Περίστα, Καστανιά, Χώμορη-Αγία Τριάδα και Άγιο Δημήτριο.
Ο Δήμος Κλεπαϊδος πήρε το όνομά του από το χωριό που είχε έδρα, την Κλεπά. Κατείχε το βορειοδυτικό τμήμα της Ναυπακτίας και την διέρρεε ο ποταμός Εύηνος. Στα Ανατολικά συνόρευε με το Δήμο Οφιονείας, στα Νότια με το Δήμο Προσχίου, στα Δυτικά με το Δήμο Παρευηνίου και στα Βόρεια με την Επαρχία της Ευρυτανίας. Το έδαφός του ήταν κατηφορικό και λίγο γόνιμο. Η έκταση του Δήμου Κλεπαΐδος ήταν σχεδόν όλη δασώδης ενώ οι κάτοικοί της ήταν γεωργοί, κτηνοτρόφοι, εργάτες και μετανάστες. Πρωτεύουσα του Δήμου Κλεπαΐδος ήταν η Κλεπά και περιελάμβανε τα χωριά Κλεπά, Αράχωβα, Νεοχώρι, Δενδροχώρι (πρώην Τέρνοβα), Λιβαδάκι (πρώην Αβώρανη), Διπλάτανο (πρώην Τερπίτσα) και Περδικόβρυση (πρώην Σινίστα).
Οι παραπάνω Δήμοι καταργήθηκαν με Βασιλικό Διάταγμα το 1912 και τα χωριά που ανήκαν σε αυτούς τους Δήμους αναγνωρίστηκαν ως ανεξάρτητες και αυτοδιοικούμενες κοινότητες μέχρι το Δεκέμβριο του 1998. Το 1997 με τον υπ' αριθμόν Νόμο 2539 (ΦΕΚ 244Α΄/4 Δεκεμβρίου 1997) , το λεγόμενο σχέδιο «Καποδίστριας», με έναρξη ισχύος από το 1999 καταργούνται οι κοινότητες και δημιουργούνται πάλι Δήμοι.
Έτσι δημιουργήθηκε ο Δήμος ΠΛΑΤΑΝΟΥ αποτελούμενος από τις κοινότητες-χωριά Αγίου Δημητρίου, Αράχωβας, Αχλαδοκάστρου (πρώην Αρτοτίβας), Δενδροχωρίου (πρώην Τέρνοβας), Καστανιάς, Κλεπάς, Λιβαδακίου (πρώην Αβώρανης), Νεοχωρίου, Περδικόβρυσης (πρώην Σίνιστας), Πλατάνου, Περίστας και Χώμορης.