Κόνισκα.

Βρίσκεται βορειοανατολικά του Θέρμου, κοντά στον ποταμό Εύηνο, σε υψόμετρο 920, στις πλαγιές του Άννινου.

Η Ετυμολογία του ονόματος "Κόνισκα": Σύμφωνα με τον MAX VASNER που έγραψε ένα βιβλίο για τα σλαβικά τοπονύμια στην Ελλάδα "DIE SLAVEN IN GRIECHENLAND", η λέξη είναι σλαβικής προέλευσης και σημαίνει αλογότοπος.

Η Ιστορία της Κόνισκας : Η αρχαία ιστορία του χωριού δεν είναι γνωστή. Οπωσδήποτε όμως η περιοχή ήταν κατοικημένη από τα αρχαία χρόνια, όπως αποδεικνύεται από απομεινάρια τειχών και τάφων που υπάρχουν στην περιοχή. Τα Αιτωλικά φύλα που κατοικούσαν στην περιοχή ήταν οι Ευρυτάνες οι Οφιονείς, οι Αποδοτοί και οι Καλλιείς. Κατά τον Πουκεβίλ που περιόδευσε στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ 1805 και 1815, η Κόνισκα ανήκε στην περιοχή των Κραβάρων όπου, στους αρχαίους χρόνους, κατοικούσαν οι Οζολοί Λοκροί.
Οι πρώτες γραπτές μαρτυρίες όπου αναφέρεται το χωρίο με το σημερινό του όνομα είναι στις αρχές του 18ου αιώνα.
Κατά την ύστερη βυζαντινή περίοδο και την Τουρκοκρατία, η Κόνισκα ακολουθούσε την τύχη της Ναυπάκτου, στην οποία ανήκαν τα Κράβαρα. Η Κόνισκα συμμετείχε ενεργά στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821.Τον Μάιο της χρονιάς αυτής, πολλοί Κονίσκιοι έλαβαν μέρος στις μάχες του Αγρινίου (τότε Βραχώρι) που οδήγησαν στην απελευθέρωσή του. Το 1823 έλαβαν μέρος στην μάχη της Καλιακούδας κατά του Μουσταφά, πασά της Σκόδρας, που είχε εκστρατεύσει στην Ελλάδα. Στη μάχη αυτή οι Έλληνες ηττήθηκαν και τα γύρω χωριά υποδουλώθηκαν και πάλι στους Τούρκους. Σύμφωνα με τις παραδόσεις, το 1828 έγινε μιά ακόμη μάχη με τους Τούρκους στη θέση Κωτσή Πουρνάρι, κατά την οποία η Τούρκοι έπαθαν πανωλεθρία και δεν ξαναεμφανίστηκαν στο χωριό.
Μετά την απελευθέρωση, η Κόνισκα εντάχθηκε στο δήμο Προσχίου που ανήκε στην επαρχία Ναυπάκτου. Ο δήμος Προσχίου είχε έδρα τον Πλάτανο.
Η Κόνισκα παρέμεινε στο ίδιο δήμο μέχρι το 1868, οπότε εντάχθηκε στον νέο δήμο Παρευηνίου που είχε πρωτεύουσα την Κόνισκα. Ο δήμος Παρευηνίου περιλάμβανε και το χωρίο Τερπίτσα (σημ. Διπλάτανος) και είχε 1084 κατοίκους. Το 1904 η συνοικία Κόκκιανη αποτέλεσε ξεχωριστή κοινότητα με το όνομα "Άγιος Ιωάννης". Το 1908 ο δήμος αποσπάστηκε από την επαρχία Ναυπακτίας και προσαρτήθηκε στην επαρχία Τριχωνίδας.
Το 1912 η Κόνισκα, ο Άγιος Ιωάννης και ο συνοικισμός Πούλινος απετέλεσαν την κοινότητα της Κόνισκας που παρέμεινε με αυτή την μορφή μέχρι την ένταξη της στο δήμο Θέρμου το 1997.

Γιορτή τσίπουρου στην Κόνισκα : Τα τελευταία χρόνια και με όλο και μεγαλύτερη επιτυχία οργανώνεται το φθινόπωρο στην Κόνισκα η γιορτή τσίπουρου. Σε ειδική εγκατάσταση στην κεντρική πλατεία του χωριού παράγεται τσίπουρο, το οποίο καταναλώνεται συνοδεία μουσικής και εδεσμάτων σε μια λαϊκή γιορτή.