Δενδροχώρι.

Ανατολικά του όρους Κοκκινιά και σε υψόμετρο 900 μέτρων, βρίσκεται χτισμένο το Δενδροχώρι. Πάνω από το χωριό ακριβώς βρίσκεται το επιβλητικό Ξεροβούνι. Το Δενδροχώρι σήμερα αποτελεί Τοπικό Διαμέρισμα του Δήμου Πλατάνου. Στην απογραφή του 2001 καταγράφηκαν 26 κάτοικοι. Η έκταση του χωριού ανέρχεται σε 5.774 στρέμματα. Απέχει οδικά από την Κλεπά 11 χιλιόμετρα , το ίδιο περίπου και από το Λιβαδάκι.Το παλιό όνομα του χωριού ήταν Τέρνοβα, σλάβικης προέλευσης και σημαίνει αγκαθότοπος - περιοχή με πολλά αγκάθια. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι το χωριό κατοικείτο από την προχριστιανική εποχή.Η σημερινή του ονομασία , Δενδροχώρι, πιθανότατα οφείλεται στο πλούσιο δάσος από βελανιδιές (δέντρα) και έλατα που περιβάλλει το χωριό στη νοτιοδυτική πλευρά του. Νοτιοανατολικά του χωριού υπάρχει χαρακτηριστικά απότομος βράχος με φαράγγι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ενδιαφέροντος. Στο βράχο αυτό σχηματίζονται πολλές και απρόσιτες σπηλιές , στις οποίες κατέφευγαν οι κάτοικοι για προστασία κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας.Οι κάτοικοι του Δενδροχωρίου μέχρι και τη δεκαετία του ΄30 είχαν πολλές και έντονες διαμάχες με τους κατοίκους του γειτονικού Λιβαδακίου αποκλειστικά για θέματα κυριότητας της γεωγραφικής έκτασης που βρίσκεται ανάμεσα στα δύο χωριά. Οι διαμάχες αυτές έφτασαν μέχρι και στη δολοφονία, από Δενδροχωρίτη, του ιερέα του Λιβαδακίου , μέσα στην εκκλησία, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της Μεγάλης Παρασκευής. Αποτέλεσμα της παραπάνω δολοφονίας ήταν πιθανότατα η παραχώρηση στο Λιβαδάκι της εύφορης περιοχής της Καναβίστρας ως αποζημίωση για τον φονευθέντα ιερέα.Σήμερα το Δενδροχώρι ακολουθεί την πορεία των περισσοτέρων χωριών της ορεινής Ναυπακτίας. Πλέον δεν υπάρχουν μόνιμοι κάτοικοι, όμως είναι πολλοί οι Δενδροχωρίτες που διατηρούν σε αυτό δεύτερη-εξοχική κατοικία, εκμεταλλευόμενοι το πολύ όμορφο τοπίο σε συνδυασμό με το πολύ καλό κλίμα της περιοχής. Το χειμώνα οι επισκέπτες είναι λίγοι αυξανόμενοι χαρακτηριστικά κατά τους θερινούς μήνες και ιδιαίτερα κατά την περίοδο του 15αύγουστου, ημέρα πανήγυρης της εκκλησίας του χωριού.Πολύ αξιόλογος ο ενοριακός ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, κτίσμα του 1908. Οι Ηπειρώτες τεχνίτες της εποχής κατάφεραν να μας παραδώσουν ένα ακόμη σημαντικό οικοδόμημα, κατασκευασμένο σχεδόν εξολοκλήρου από πελεκητή άσπρη πέτρα η οποία εντυπωσιάζει τον επισκέπτη. Οι ίδιοι τεχνίτες μετά την αποπεράτωση της εκκλησίας του Δενδροχωρίου, προχώρησαν στην κατασκευή μιας πανομοιότυπης εκκλησίας στην Μανδρινή Ναυπακτίας (Μεγάλη Παλούκοβα).

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ:
Εξωκλήσια:
Το Δενδροχώρι (πρώην Τέρνοβα) έχει ακόμα τρία εξωκλήσια τα οποία είναι ερειπωμένα. Αυτά είναι το εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου, το εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου και το εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία το οποίο χτίστηκε σε θέση όπου υπήρχε μνημείο από την προχριστιανική εποχή και ήταν σκεπασμένο με κεραμίδια που υπήρχαν στην γύρω περιοχή.
Ξακουστές Τοποθεσίες:
Στα Νοτιοανατολικά του χωριού υπάρχει βράχος με απρόσιτες σπηλιές. Επίσης στους λόφους Σκιαδά Κρανιά και Άγιος Νικόλαος βρέθηκαν αρχαία μνημεία ενώ στη θέση Κουφαλερή βρέθηκαν υπολείμματα κεραμοκαμίνων.
Δημοτικό Σχολείο:
Το μονοτάξιο Δημοτικό Σχολείο του χωριού είναι ένα παραδοσιακό πέτρινο οίκημα που ιδρύθηκε το 1909 και σήμερα έχει μετατραπεί σε παραδοσιακό ξενώνα. Βρίσκεται δίπλα από την γραφική πλακόστρωτη πλατεία με την υπέροχη πέτρινη βρύση στο κέντρο της και με την φανταστική θέα του ορεινού τοπίου.