Αβόρανη.

Λιβαδάκι...
Το παλαιό όνομα του χωριού Λιβαδάκι ήταν Αβώρανη και είναι κτισμένο στην βορειοανατολική πλαγιά του όρους Κοκκινιά.
Το αρχικό-παλαιό χωριό ήταν κτισμένο στη δεξιά όχθη του ποταμού Ευήνου περίπου δεκαπέντε (15) λεπτά μακριά της κοίτης του, σ' ένα απότομο μέρος που δεν το προσβάλλει ο βοριάς και που σήμερα σώζεται με την ονομασία Παλιά Αβώρανη ή Αμπέλια γιατί εκεί αντέχει πολύ το κλήμα. Μάλιστα σε παλαιά ερειπωμένα κτίρια στην τοποθεσία αυτή, που έχει έκταση περίπου διακόσια (200) στρέμματα, βρίσκονται πολλά θραύσματα πήλινων σταμνών.
Το χωριό μεταφέρθηκε στη σημερινή ωραιότατη τοποθεσία όταν λόγω της αύξησης του πληθυσμού στην θέση Παλαιά Άβώρανη κατά την Τουρκοκρατία οι απαιτήσεις τόσο σε άφθονο, δροσερό νερό όσο και σε επίπεδη έκταση ήταν αρκετά μεγάλες, τόσο μεγάλες που αδυνατούσαν να καλυφθούν από την θέση εκείνη, απαιτήσεις όμως που καλύπτονταν από τη σημερινή θέση του χωριού. Το χωρίο στην νέα του θέση πήρε το όνομα Λιβαδάκι γιατί ήταν πράγματι καλό λιβάδι πού το χρησιμοποιούσαν για παραθερισμό οι ποιμένες που ανέβαιναν από τον κάμπο.
Υπάρχει τοποθεσία με την ονομασία Ντάμζα που ανήκε στο Λιβαδάκι και δόθηκε στο χωριό Άμπλιανη της Ευρυτανίας με το όποιο συνορεύει, ως αποζημίωση για το φόνο από κάτοικο του Λιβαδακίου ενός κατοίκου της Άμπλιανης ονομαζόμενου Κρίντα. Πιο κάτω από την τοποθεσία αυτή υπάρχει άλλη με το σλαβικό όνομα Πολιάνα τριάντα (30) περίπου στρεμμάτων. Μεταξύ Αράχωβας, Κλεπάς και Λιβαδακίου στο βουνό της Κοκκινιάς, είχε τα λημέρια του ο περίφημος κλέφτης Καπεταν Σιαφάκας. Δυτικά του σημερινού χωρίου υπάρχει τοποθεσία με την ονομασία Τσερνούκια και στα σύνορα Λιβαδακίου και Δενδροχωρίου υπάρχει τοποθεσία με το όνομα Παλιοκκλήσι χωρίς να διασώζει η παράδοση σε ποίον Άγιο ανήκει.
Το Λιβαδάκι είναι ένα όμορφο χωριό όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει το όμορφο ορεινό τοπίο με τις ψηλές οροσειρές και τον ευρύτατο ορίζοντα. Το χωριό πανηγυρίζει την 15ην Αυγούστου ημέρα εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.